Vulcanul, primul ZIAR al Gorjului! Numele unui căpitan poet și al unui istoric sunt legate de el

personalitati

De numele căpitanului poet Emanoil Părăianu se leagă un moment important din istoria Gorjului: acesta a editat, alături de Alexandru Ștefulescu, primul ziar din Târgu-Jiu.
emanoil-paraianuEmanoil Părăianu s-a născut la 11 martie 1860, în comuna Izvoarele, din județul Gorj, fiind fiul lui Constantin Părăianu, și al Mariei Pleșoianu-Dobrescu. După absolvirea liceului la Craiova, a urmat cursurile Școlii Fiilor de Ofițeri de la Iași, la absolvirea căreia, în 1886, avea să se înroleze în armată. Emanoil Părăianu a scris primele poezii în perioada în care se afla în Școala Fiilor de Ofițeri de la Iași. Ulterior, a publicat poezii și povestiri în presa bucureșteană. După căsătoria cu fiica lui Tache Frumușanu, Constanța, în casa familiei Părăianu din Târgu-Jiu avea să se reunească un salon literar. La începutul anului 1914, scriitorul a publicat lucrarea intitulată „Suflete din popor”, cuprinzând nuvele. A trimis un exemplar reginei Elisabeta a României. În decembrie 1914, căpitanul Emanoil Părăianu, alături de medicii Dumitru (Tache) Culcer și Nicolae Hasnaș, precum și de Numa Frumușanu, Gheorghe Tătărescu și Grigore Iunian au pus bazele legiunii de cercetași „Domnul Tudor” din Târgu-Jiu.

Primul ziar

Primele publicaţii gorjene datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea, când a apărut și tipografia lui Nicu D. Miloşescu. Aici s-au tipărit primele cărţi. Prima carte tipărită la Târgu-Jiu a fost nuvela „Nicu Steluţă” a gorjeanului Emanoil Părăianu. În ianuarie 1882 a apărut ziarul „Vulcanul”, iar apoi „Vocea gorjului” şi „Săteanul”. În anii următori au apărut noi publicaţii la aceeaşi tipografie. „Prima lucrare editată în tipografia lui Nicolae D. Miloșescu din Târgu-Jiu a fost nuvela intitulată «Nicu Steluță» a scriitorului gorjean Emanoil Părăianu, unul dintre prietenii apropiați ai lui Nicolae D. Miloșescu, care l-a ajutat pe acesta din urmă să se stabilească definitiv la Târgu-Jiu. Aceasta a văzut lumina tiparului în decembrie 1880. Emanoil Părăianu și Alexandru Ștefulescu au avut inițiativa editării, la tipografia lui Nicolae D. Miloșescu din Târgu-Jiu, a primului ziar din orașul Târgu-Jiu, intitulat „Vulcanul”. Acesta apărea săptămânal, fiind editat în perioada ianuarie – octombrie 1882, la tipografia lui Nicolae Miloșescu”, scria  Daniela-Liliana Pătrașcu într-un articol publicat în lucrarea „Litua”. Emanoil Părăianu a murit la 4 decembrie 1916 în Sanatoriul „Elisabeta” din București, după care a fost înmormântat în cimitirul „Sfânta Vineri”, rămășițele pământești fiind apoi îngropate în cimitirul din Târgu-Jiu.

emanoil-paraianu-w

loading...
Loading...

Citește și

Noi documente disponibile în Spaţiul Privat Virtual pentru persoanele juridice

Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj, reaminteşte persoanelor juridice …

Un comentariu

  1. Ziarul putea fi citit de cel mult 5% din populatia Gorjului,restul fiind analfabeti.Daca luam in calcul si faptul ca distribuirea lui era ineficienta pe aceste meleaguri,rezulta ca ziarul putea fi citit doar de cei care il editau,prefect si amanta lui.Oricum la 134 de ani de la aparitie numai statistica conteaza,fiind un inceput de cultura in Gorj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: