Weber: 40% din terenurile agricole ale României sunt EXPLOATATE de STRĂINI

Weber
În ultimii ani, vânzările terenurilor agricole din Europa de Est către cetățenii străini au crecut îngrijorător. Astfel, studiile arată că 20-30% din terenul arabil al României aparține cetățenilor străini din UE, iar alte 10% aparțin străinilor din țările non UE. Deputatul Mihai Weber se arată îngrijorat de această liberalizare a vânzării terenurilor și cere modificarea cadrului legislativ.

“Din estimările Transnational Institute, aproximativ 5,3 milioane de hectare (40% din aproximativ 13,3 milioane de hectare teren agricol) sunt exploatate de străini. În plus, analizând efectele asupra economiei locale, studiul arată că numărul exploatațiilor de acest gen au dus la creșterea numărului de șomeri din agricultură, dar și a celor care pleacă din țară pentru a-și găsi un loc de muncă. Observând că problema sesizată se subsumează domeniului securității naționale, am considerat că este necesară o abordare dinamică și responsabilă a acesteia din partea tuturor factorilor competenți. Astfel, împreună cu câțiva colegi am depus inițiative legislative prin care am solicitat modificarea cadrului normativ incident, rezultatul acestora nefiind cel dorit, ambele Camere ale Parlamentului, Guvernul, Ministerul Afacerilor Externe respingând inițiativa, argumentând că o modificare de acest fel ar genera o discriminare, însă se omite faptul că nivelul salariului mediu în țară nu a ajuns în prezent la nivelul expectat la momentul aderării, astfel că, ne confruntăm cu o lipsă a egalității de tratament al cetățeanului român membru al U.E. prin prisma faptului că are aceleași obligații ca și ceilalți cetățeni ai statelor membre U.E., dar având posibilități financiare net inferioare are doar un drept la nivel declarativ, de a i se respecta proprietatea, dar nu și exercițiul acestui drept”, a spus Mihai Weber.

 Ar putea fi organizat un referendum

“Am cerut formularea unor răspunsuri scrise, în termene legale, cabinetului Primului Ministru Dacian Cioloș, precum și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care să evidențieze setul de măsuri pe care le-au dispus organele competente în vederea soluționării acestei probleme și dacă a fost demarat procesul de notificare a U.E. în materie, însă nu am primit niciun răspuns. Deși domnul Ministru Irimescu a fost rugat, prin întrebarea din luna iulie, să relateze care sunt condițiile existente în legislația altor state europene în materie, care este statistica referitoare la stadiul deținerii de către străini, fie ei persoane fizice sau juridice, cu titlu de proprietate a terenurilor în România și evoluția acestui proces din momentul aderării la U.E. până în prezent, precum și care este statistica referitoare la stadiul deținerii de către români cu titluri de proprietate a terenurilor în alte state, dar și câți cetățeni străini (persoane fizice sau juridice) dețin titluri de proprietate a unor terenuri în alte state europene, acesta nu a binevoit să răspundă, dar a știut să preia ideea și să iasă pe toate posturile de televiziune să spună că se lucrează la o examinare atentă a acestei tematici și că propunerile înaintate ministerului urmează să se materializeze într-un act normativ, care, la data finalizării sale, va fi adus la cunoștința publicului prin afișare pe site-ul instituției. Acest răspuns fiind trimis și CSAT-ului ca urmare a solicitării acesteia. Eu încă mai aștept răspunsul domnului Cioloș prin care să relateze care este setul de măsuri dispuse în sensul soluționării acestei probleme de interes național și dacă a fost demarat procesul de notificare a U.E. în materie. În funcție de răspunsurile primite, voi demara, cu ajutorul colegilor, o nouă inițiativă legislativă și opinez că în vederea soluționării optime a acestei probleme de interes național, este necesară consultarea publică și obținerea unui consens național, acest lucru fiind posibil doar printr-un referendum”, a încheiat Mihai Weber.


loading...
Loading...

Citește și

PLEACĂ VICEPRIMARUL din Motru din PSD? REACŢIE

Cosmin Morega speră ca liderii PSD Gorj să stabilească, până la sfârşitul lunii decembrie, candidatul …

Un comentariu

  1. Ai dreptate dle deputat dar 4 ( patru ) ani ai tacut , ai dormit pe aceasta tema iar acum in prag de campanie electorala ai inceput sa ,,,murmuri . Cam tarziu dom deputat, cam tarziu .Poate verifici in prag de alegeri si cum ai putut taia sute de nuci verzi pe locul in care ,, ai inalțat ,, service ul auto in livada de la Barsesti .Daca nu acum poate in mandatul viitor . Daca va mai fi sa fie . Mandatul .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: