Zeci de mii de gorjeni suferă de boli cardiovasculare

inima

Principala cauza de deces în România rămâne cea cardiovasculară, chiar dacă patologia cardiovasculară a înregistrat progrese în ultimii ani. Aproximativ 150.000 de români mor anual de boli cardiovasculare, 60% din totalul deceselor înregistrate. Statisticile au fost prezentate de Antena 3 săptămâna aceasta, datele fiind preluate din cadrul unei conferinţe organizate de Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie. Un important rol negativ îl au factorii de risc cardiovascular: hipertensiune, obezitate, fumat, sedentarism.

Din ce în ce mai mulți gorjeni suferă de boli cardiovasculare, în evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj fiind înregistrați peste 43.000 de bolnavi. Potrivit datelor Fundației Române a Inimii și ale Societății Române de Cardiologie, anual, 60% dintre decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare, 18% de diferite forme de cancer, iar 5% de boli respiratorii. „În cazul bolilor cardiovasculare, prevenţia este esenţială. Putem vorbi despre două tipuri de prevenţie: controlul medical regulat, stilul de viaţă echilibrat şi mişcarea pot preveni apariţia bolilor cardiovasculare. Apoi, în cazul pacienţilor cu tensiune arterială ridicată sau cu un nivel crescut al colesterolului ori cu diabet, prevenţia constă în monitorizarea continuă a acestor factori de risc şi administrarea cu rigurozitate a tratamentului prescris de medic. La nivelul județului Gorj avem 220 de bolnavi de cardiopatie reumatismală, 33.758 de bolnavi hipertensivi și 10.229 persoane care suferă de cardiopatie ischemică. Mai avem și 3.247 persoane cu boli cerebro-vasculare și 888 gorjeni care suferă de obezitate”, a spus Elena Pițian, purtătoarea de cuvânt a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Boala ischemică coronară se manifestă prin durere la nivelul pieptului, iar în cazul unei forme mai grave poate determina un infarct, în timp ce boala arterială periferică se manifestă prin durere la mers şi se poate complica în evoluţie cu ulceraţie, necroză sau cangrenă. Datorită progreselor medicinei, atât în ceea ce priveşte terapia medicamentoasă, cât şi aparatura medicală, aceste afecţiuni pot fi ţinute sub control. Din categoria bolilor cardiovasculare, cea mai des întâlnită este ateroscleroza, aceasta fiind şi una dintre cele mai frecvente cauze ce determină obstrucţia fluxului de sânge în arterele importante la nivelul cordului, creierului şi membrelor inferioare.

loading...
Loading...

Citește și

Mai mulți afaceriști din Gorj AMENDAȚI

În perioada 09 – 15.12.2019, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale și verificări tematice și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: