Primele fotografii din istorie le aparțin fizicianului Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) și artistului plastic Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851), care au perfecţionat procedeul de captare a imaginilor din exterior pe un suport solid. Iată primele fotografii din istorie, dar și cine a fost părintele ”selfie”-ului.

Nicéphore Niépce și  Louis Daguerre​ sunt inventatorii ”dagherotipiei”, prima tehnică fotografică reușită. Niépce aprodus prima imagine fotografică în cameră obscură folosind asfalt pe plăcuțe de cupru tratate cu ulei de levănțică, procedeu ce impunea expuneri îndelungate.

Ziua Mondială a Fotografiei – Prima fotografie din istorie

Deși au mai fost și alții care au experimentat captura imaginilor, prima fotografie permanentă a fost realizată de Joseph Nicéphore Niépce în anul 1826. Denumită ”Vedere de la ferreastra din Le Gras„, fotografia a fost făcută de la fereastra fermei sale, din Saint-Loup-de-Varennes, Franța. Expunerea a durat opt ore, iar inventatorul Nicéphore Niépce a realizat-o din necesitatea de a înlocui desenul. A început cercetările în anul 1814 când a fost chemat în armată. În anul 1829, acesta a încehiat un parteneriat cu Louis Daguerre, cel care a rămas în istorie drept părintele fotografiei, datorită invenției sale numită ”daghereotipie”.

Fotografiile realizate în 1838 necesitau mult timp de expunere, asta înseamnă că tot ceea ce mișca nu putea apărea în imagine. Imaginea, realizată din Place de la République, de către Daguerre, inventatorul dagherotipiei, prima tehnică fotografică inventat de Daguerre, împreună cu Joseph Nicéphore Niépce.

În tehnica dagherotipiei, imaginea este formată într-un amalgam de mercur şi argint, pe suprafaţa unei plăci care arată ca o oglindă. Fotografia este extrem de sensibilă, puntând fi ștearsă cu degetul. Mai mult, aceasta oxidează dacă este expusă la aer, motiv pentru care era montată în carcase ermetice sau în rame acoperite cu sticlă.

sursa: a1.ro